אובייקטיביות שוק ההון

Normal 0 false false false EN-US X-NONE HE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:Arial; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

מיומן הפילוסוף מבט הגותי על מה שקורה

אובייקטיביות שוק ההון

שוק ההון מבטא את המציאות האובייקטיבית עבור המבינים את העובדה שהמציאות הכלכלית משלבת בין עובדות אובייקטיביות למצבי רוח אנושיים, שחלקם סובייקטיביים.

בורסת ניירות הערך מבטאת את ההבנות הנתונות של בני אדם רבים ובכלל זה גם את הטעויות הנפוצות שלהם לגבי המציאות. בהקשר זה ניתן למצוא דרך קבע 2 טעויות אופייניות להבנת המתרחש בשוק ההון, שהן נגזרות של תפישה חומרנית של המציאות ושל גישה סובייקטיביסטית:

טעות א: ערך השוק הוא מובנה. העליות והירידות של הבורסה שייכות לתנועות כלכליות בעלות אופי חומרי, שאין למחשבות אנוש כל כוח לגביהן. השוק הוא מהות חומרית, המהווה היבט של המציאות החומרית.

טעות ב: ערך השוק הוא סובייקטיבי: הערכים בבורסה מייצגים את מה שאנשים חושבים ומעריכים, את התפישות של בני האדם המעורבים, ואלה אינם משקפים את "הכלכלה האמיתית" אלא מהווים פרי דמיון מנותק מעובדות.

אך אין בגישות אלה, חזקות ככל שיהיו בקביעת ערכים בשוק ההון, משום קידום משמעותי להבנת המתרחש ביחסים בין בני אדם לעובדות הכלכלה. כמו עקרון האובייקטיביות, כל המתרחש בכלכלה הוא תוצר משולב של מצבים סובייקטיביים של תודעה עם עובדות מציאות אובייקטיביות. בעולם מושלם תהיה התאמה מלאה בין תפישת התודעה לעובדות וכך גם בין ההערכה הסובייקטיבית של האדם לבין ערכן של העובדות האובייקטיביות של השוק.