אלימות
- פרטים
- עידכון אחרון ב-ראשון, 28 אוקטובר 2012 10:37
- כניסות: 1279
אלימות
הערות לנושא
לאחרונה התנהל בתקשורת דיון בנושא תגובת מתיישב לגירושו מביתו. הצהרה כלשהי של תמיכה בהתנגדותו לגירוש כזה הופכת, בעיני השמאל, להתרת דם גלויה ולקריאה לאלימות.
יש, לכן, צורך להזכיר לכל המעורבים כי, בהגדרה, אלימות היא יזימה של פגיעה בזכויות האדם ובשום פנים ואופן לא הגנה על זכויות אלה.
פעולת התגוננות מפני אלימות איננה אלימות ואף אם היא נעשית בכוח, היא מוסרית. אלימות היא פעילות לא מוסרית – ועל כל יחיד אנושי מוטלת החובה המוסרית להתנגד לה.
כמו כל פעולה מסוכנת – וההתנגדות לאלימות היא בהכרח מסוכנת, שכן היא נעשית כנגד האלים, שהוא נושא הסכנה הראשי - את ההתנגדות לאלימות יש לבצע בהתאם לאפשרויות הפתוחות בפני היחיד הפועל.
אם יחיד או קבוצה יוזמים פגיעה בזכויות אדם, הם נוקטים באלימות או מציעים אותה. אם הם עוסקים בהגנה עליהם, הם נמצאים בתחום המחויבות המוסרית של כל אדם בעולם להגן על מה ששייך לו בזכות.
כשצה"ל מחסל מחבל בכיר באמצעות טיל מונחה מרחק, אין זו פעולת אלימות; זוהי פעולה של הגנה עצמית יהודית, המבוססת על "הבא להרגך השכם להרגו" וכמוה כרפואה מונעת בכל תחום אחר.
אך כשצה"ל מוציא מתיישבים מבתיהם, או הורס רכוש של חפים מפשע, הוא נוקט בפעולה אלימה – ומצווה מוסרית היא להתנגד לאלימותו.
יש הטוענים כי הצהרה המאשימה את צה"ל בפעולה אלימה מוקיעה אותו כצבא לא מוסרי. לכך יש להשיב כי צה"ל איננו מהווה מקשה מוסרית אחת: הוא מורכב דיו כדי שישתמשו בו, כמו בכל מכשיר, לפעולות מוסריות ו/או לא מוסריות. כצבא, הוא מיועד לפעולות שביסודן כוח, אך כפי שמוגדר בשמו, הוא הוקם ביסודו כדי לשמש לצורך הגנה, שהיא פעולה מוסרית. כבר מעצם הגדרה זו ניתן להבין כי לא כל הפעלת כוח היא אלימה - וכאמור לעיל, רק פעולה כוחנית יזומה נגד חפים מפשע היא כזו.
אך בדיוק מכיוון שצה"ל הוקם, ביסודו של דבר, כגוף שמטרתו פעולה נגד אלימות, מהווה שימוש בו לצורך אלימות ולצורך פגיעה בזכויות האדם פעולה שכשלעצמה מהווה פגיעה בזכויות, אלימות ואי מוסריות בו בזמן.
במובן זה, חייל המתגייס לצה"ל ומתבקש לשרת בו באמצעות פעולות שנועדו לפגיעה בזכויות, כלומר לפעול בו כבגוף אלים, כמוהו כמי שרומה ואשר נגדו הופעלה אלימות.