כשיש בעיה
- פרטים
- עידכון אחרון ב-ראשון, 28 אוקטובר 2012 10:37
- כניסות: 872
כשיש בעיה
העובדה שיש לך בעייה איננה אומרת שמשהו רע קורה. להיפך: בעיות ופתירתן הוא התהליך הנורמלי של התפתחות החיים. ניתוח בעיות, פתירתן ויישום פתרונות אלה הם המפתח להתקדמות והם, למעשה, הדרך היחידה הפתוחה לפני האדם לגדילה ולהצלחה במעשיו.
אדם בריא איננו מחפש חיים נטולי בעיות אלא כאלה שבהם יבואו הבעיות מאורגנות כך שניתן יהיה להתמודד עימן בהצלחה. לצורך התמודדות מוצלחת עם בעיות דרושה מערכת סיכויים בעלת סבירות שתיתן תשואה הולמת למאמצי האדם - המציאות הטבעית היא כזו.
המציאות מספקת לאדם כלים, הנחיות וידע שדי בם כנקודת התחלה למאמציו המודעים. הבעיות במציאות מופיעות כמעט תמיד כשילוב של תנאים טבעיים נתונים ושל יזמות האדם. למשל, כל בעייה הנובעת מעיסוק בהקשר של תחבורה מודרנית - החל ביצור כלי רכב, המשך בהפעלתם וכלה בתאונות הנגרמות באמצעותם - מערבת את יזמתו המקורית של האדם לחיות בתרבות טכנולוגית. אדם שיבחר לגור בשממה תרבותית יצמצם בצורה דראסטית את הבעיות בתחום זה, אך גם את אפשרויותיו.
אך אנשים מעוניינים בבעיות. רוב האנשים אינם מודעים לכך שהם מעוניינים בהן מכיוון שנדמה להם כי הם אינם מעוניינים בהן. הדבר נובע מכך שמושג הבעיה הוא בעצמו בעייתי. בעייתיות זו נגרמת בגלל שמושג זה מאוזכר בד"כ בהקשרים מיוחדים: כאלה שבהם הבעיות המופיעות מאיימות בצורה משמעותית על חיי האדם וקיומו.
אם נשתמש באמירה מעגלית הרי שמצב שבו אין לאדם בעיות הוא הבעייתי ביותר, שכן בעיות הן, במובן מסוים, מאבות מזונותיו הרוחניים של האדם. עובדת היות הבעיות גשר
ההתקדמות של האדם מומחשת ע"י תצפיות בהרגליו: האדם אוהב חידות, משחקים, סיפורי הרפתקאות, טיולים, עסקים וספורט – בשל הקשיים הרבים שמעורבים בפעולות אלה, כל אלה הם, למעשה, סוגים של חיפוש בעיות לפיתרון וכנ"ל כל סוג של אתגר אחר או מבצע כלשהו שהאדם לוקח על עצמו.
יש הבדלים גדולים בין בני אדם במידת הבעייתיות שיקחו על עצמם ולפעמים, מה שבשביל אדם אחד הוא יוזמה עסקית, מטרה בחיים או ספורט מהנה, בשביל השני הוא חיפוש צרות. זהו המקור לאי ההבנה הקיים לגבי בעיות.
בד"כ מוכרת התופעה בה רואים אנשים כבעיות את הדברים המאיימים על שלומם - ולמעשה את חלק הבעיות שלא יזמו ואשר כוחות אחרים הביאו עליהם. עדיין, חשוב להבין כי מצב עולמי זה, שבו בעיות מאיימות על שלום האדם, הוא מסוים ביותר וחלקים גדולים ממנו נגרמים על ידי תפישות יחסים לא נכונות בין מה שהוא בעיה טובה ומקדמת לבין מה שהוא בעיה שיצאה משליטתו של האדם - אך כזו היא כבר אסון.
בעיות הוא דבר טוב ובריא. כשאין בעיות נמצא האדם במצב של אסון חמור היכול להתבטא בשיתוק כללי. אדם בריא איננו מחפש מצב נטול בעיות או שלווה אלא מצב שבו יוכל להגיע מפתרון בעיה אחת לאחרת באופן שישמור תמיד על ענין וע"י כך יקדם את מטרותיו.
על אדם לאלף את בעיותיו ולבנות את חייו כך שהבעייתיות והדברים הלא ידועים יופיעו בחייו בהקשרים שיוכל לשלוט בהם ולא להישלט על ידם. על אדם לצפות לבעיות, לתכנן אותן ולקבל אותן בברכה. אל לו לבכות עליהן - עליו להבין כי בכל בעיה, חמורה ככל שתהיה, מסתתר גם פתרון ומציאתו היא אתגר מחויב שפעמים רבות הוא מהווה מקור לעונג ולגאווה. בעיות הם חלק מדרך החיים אשר בה, כמו במכונת משחק משוכללת, האדם צובר ידע על המציאות ויכולת שליטה גדולה יותר בה ממסע למסע.