אריק וביבי, זכויות וחובות

 

אריק וביבי, זכויות וחובות

על מה שיש ומה שאין

 

על אף ההבדל הגדול בין שרון לנתניהו, יש דמיון רב בין מה שקרה פוליטית לשניהם.

אריק שרון ובנימין נתניהו ייצגו במשך שנים רבות את מושא תקוותם של רבים מאזרחי מדינת ישראל. האזרחים הללו סברו שאם אחד משני אישים אלה יגיע לראשות הממשלה יגיע הקץ לצרותינו ומדינת ישראל תעלה על דרך המלך. זה קרה: שניהם אכן הגיעו לכס השלטון, אך שניהם איכזבו את בוחריהם ולא השיגו את היעד המיוחל.

שניהם, ביבי ואריק, פעלו רבות למען עם ישראל; שניהם נבונים ואפילו, בתחומים רבים, חכמים. שניהם נתפשו במשך תקופה ארוכה כמי שיתן את כל מה שנדרש ויילך אף בדרך חתחתים ארוכה כדי להביא טוב לעם ישראל.

זכויותיהם של שרון ונתניהו ידועות יפה לטובים שבעם ישראל ואלה, במשך תקופה ארוכה, שמרו להם אמונים, העריכו אותם, אהבו אותם ואף העריצו אותם.

אך בצד הזכויות שיש לשניים אלה צברו הם גם חובות; לא תמיד ולא בכל ענין הם תפקדו כהלכה ולעתים אף גרמו לאסונות חמורים; חלק מאסונות אלה אינם נכללים מתחת מה שניתן להגדירו כטעויות תמימות, אלא כשגיאות גסות, חמורות עד כדי כך שניתן לראות בהן ביטוי של אי מוסריות.

מדוע זה קרה?

הרי ברור כי מבחינת ההסטוריה האישית שלו לא היה, אולי, בישראל מתאים יותר לתפקיד שר הבטחון מאריק שרון – ודבר דומה ניתן לומר על התאמתו של בנימין נתניהו לטיפול בסוגיות הכלכליות הכרוכות בניהול מדינה מודרנית. ועם זאת, שניהם הכזיבו קשות דווקא בתחומי התמחותם אלה: שרון בכך שנכנע לאויב ונתניהו בכך שהסכים על פשרה עם האויב, מסר לו חלקים יקרים משטחיה היקרים של האומה ופגע באופן חמור בזכויותיהם הכלכליות של רבים ממשלמי המסים.

אך לשיא השפל המוסרי והפרקטי הגיעו שניהם כאשר החליט שרון על הגירוש מגוש קטיף ונתניהו סימן, בתמיכתו בפעולה זו, את שותפותו לפשע.

בפשע זה נמחקו לאריק שרון הזכויות רבות, שאותן קנה בשל העזתו ואומץ לבו בשדה הקרב, בשירות עם ישראל. גם לבנימין נתניהו נמחקו, בשל השתתפותו בפשע, זכויות רבות שהשיג במאבקיו למען העם. למעשה, שניהם הוכיחו כי אין הם מחזיקים בערכים שלגביהם לא יכולה להיות פשרה – ובשעת משבר התמוטטו שניהם בלחץ.

כך או כך ברור כי עם כל מה שהיה להם – הזכויות הרבות שקנו – מה שהביא אותם לכרוע ברך לפני אויבי ישראל מבית ומחוץ זה מה שחסר להם: הערכים שעליהם אסור היה עליהם להתפשר: זכויות האדם היסודיות, של חיים וקנין, של אזרחי מדינת ישראל, שהם בעליה האמיתיים של מדינת ישראל. בכך שהסכימו לפגוע בזכויות אלה השתוו שרון וביבי מבחינת הנזק הגדול, מעשית ותדמיתית גם יחד, שהביאו לעם היושב בישראל.