פילוסופיה שלמה מול פילוסופיות חלקיות
- פרטים
- עידכון אחרון ב-ראשון, 28 אוקטובר 2012 10:37
- כניסות: 1063
פילוסופיה שלמה מול פילוסופיות חלקיות
תורות פילוסופיות חדשות אינן בנמצא, לא באמת. יש המצאות חדשות של לבוש וגרסאות חדשות של נושאים ישנים, באותו מובן שבו חלק גדול מהפילוסופיות הגרמניות של המאה ה19 לא היו אלא גרסאות מתוחכמות של של כמה פילוסופיות יסוד יווניות.
לצד וריאציות אלה או אחרות של פתרונות שחוקים ותשובות נושנות מתייצבת הפילוסופיה של אין ראנד כענק תרתי משמע: זו היא שיטה גדולה חדשה המבצעת פעולת איחוד שלא היה כמותו בפילוסופיה מאז אריסטו - והיא עושה זאת, כראוי לשיטה גדולה, בכל תחומי הפילוסופיה.
אין ראנד לא היתה פילוסופית "מתמחה" ולא הגבילה את עצמה רק לאפיסטמולוגיה, לאתיקה או לאסתטיקה; כל פעולה מסוג זה היתה יוצרת, בהכרח, משהו שאיננו שיטה פילוסופית של ממש, אלא זרוע של כזו, משהו על הטווח שבין שיטה "קנטיאנית" של אפיסמולוגיה בלתי ניתנת ליישום, או שיטה "מטריאליסטית" של יישום נסתר ובלתי-מודע לעיקרון אפלטוני-נוצרי.
אין ראנד הגדירה עקרונות יסוד מקיפים בכל ענפי הפילוסופיה הראשיים, עקרונות שדי בהם כדי להכשיר את הקרקע ולסלול את הדרך ליישומים בלתי-מוגבלים בעתיד. איחוד כזה לא נוצר, למיטב ידיעתנו, אפילו על ידי אריסטו - וזו הסיבה שבשלה שולטות וריאציות נוצריות-אפלטוניות-מרכסיסטיות בחיי התרבות עד היום.
לאור הדברים הללו, ולאור נכונותה שלא הופרכה מיום היווצרה של הפילוסופיה של אין ראנד, הפילוסופיה האובייקטיביסטית, יש בידי המיעוט הקטן שמכיר פילוסופיה זו סיכוי מיוחד במינו להביא חידוש משמעותי אל עולם החשיבה האנושי. (בענין זה הריני להעיד, אישית, שעד היום, במשך שנות דור של לימוד לא נתקלתי בשום ערעור משמעותי שלה) האם יש בעובדות אלה כדי להעניק לפילוסופיה זו את הכוח לחרוץ את גורל המין האנושי? ימים יגידו.