היפה הוא הנכון

היפה הוא הנכון

יש במציאות דברים שנראים יפים לכל בני האדם באשר הם כמו, למשל, זריחת השמש או אגם מים בין הרים. למעשה, מבטאים מראות כאלה בצורה חושית אמת שאיננה חומרית בלבד אלא גם אמת מטפיסית, כמו זו שגם המוסיקה מצליחה לבטא במיטבה.

במוזיקה אנו נפגשים עם האמת המטפיסית המדברת אלינו, או המשודרת אלינו, בשפת "מורס" של תדרים ומרווחים; עם כי אין אנו מבינים מה היא אומרת לגבי העולם, אנו יודעים שאנו נהנים.

אם יש משמעות חווייתית להנאה, אז מדובר בחווייתו של משהו שטוב לחיים – שמועיל לנו. אנחנו איננו מכירים משמעות אחרת לקיומה של הנאה. אם מסקנתנו נכונה, אז בזמן שאנו נהנים ממוסיקה, מתבצעת ברמת תדרים שאיננו מבינים פעולת חיים חיובית – וסביר ביותר שזו קרובה למושגים כמו אמת, יופי וצדק.

זו גם הסיבה לכך שאנו רואים התאמה טובה בחיבור מוסיקה יפה לאירועים מוחשיים שבהם יש אמת וצדק. ההתאמה האסתטית הזו איננה אלא דרכנו לחוות באמצעות היופי את קיומם של האמת והצדק, שממילא מתבטאים במציאות הקיימת.