דטרמיניזם ומוסר

 

מיומן הפילוסוף מבט הגותי על מה שקורה

 

דטרמיניזם ומוסר

הרוע האנושי הוא הגורם העומד מאחורי הרעיון הפילוסופי הדטרמיניסטי. מבחינה מעשית יש לפוליטיקה של האי מוסרי הרבה יותר מה להרוויח מן הדטרמיניזם צאשר מכל דוקטרינה שאינה מסכימה עימו.

למעשה הדטרמיניזם הוא הכוח המעוניין לבטל את המוסריות, שמעוניין לבטל את ההבדל שבין מה שנבחר לבין מה שלא נבחר ולכן גם, למעשה, את ההבדל בין הבחירה בין טוב לרע.

בהיות הבחירה לב המוסריות והאחריות האנושית כוח זה מעוניין לבטל את ההבדל בין הנבחר ללא נבחר, כלומר בין מה שהאדם מתכנן, יוזם ומבצע למה שנכפה על האדם בלית ברירה. זה מאפשר מחד לתת ליוזמי פשע ולרוצחים מעמד של מי שלא בחר אלא נסחף לתוך פעולה שלא היתה לו ברירה לגביה – ומאידך נוטל את הכלים מידי המותקפים על ידי הרוע להשיב מלחמה שערה שכן אין טעם להעניש אדם על מעשה שלא היה בשליטתו.

נתונים נוספים