שותפות רעיונית רוחנית

 

שותפות רעיונית רוחנית

האם היתה מעולם קבוצת אנשים שביססו שותפות על החזקה בפילוסופיה אחת? - מרכסיסטים, אולי.

יש בית עסק שבו העובדים הם תלמידי אובייקטיביזם. אין הם חשים בעליונות או בנחיתות על חבריהם כי הם מחזיקים במוסר אנוכי ופועלים למען עצמם. לפיכך, הם מודדים את יכולתם ביחס למציאות ולא ביחס לחבריהם לעבודה. הם אינם מנסים לכפות את חבריהם לעשיית דברים שאינם רוצים ואינם מסכימים שיכפו אותם. הם אינם חייבים דבר לאחרים אלא רק לעצמם והם חשים בנוח בחברת אנשים אשר אינם מחייבים אותם לפעולה זו או אחרת או להתנהגות מסוימת.

במרחק מקום וזמן, בארצות אחרות או בימי קדם, היו חברות שיתופיות כאלה מצליחות רק בהקשר גנטי, אם היו שייכות לאותה משפחה, כשאב המשפחה היה מנהל את העסק המשפחתי ושאר בני המשפחה היו מכבדים אותו על יסוד הנסיון שלו ודאגתו לאחרים שהוא זה שהולידם. בחברת-משפחה, שבט או עם מסוג זה היה ברור, ללא צורך בהצהרה, כי הכל שותפים לתכלית וכי זו משרתת את כל חבריה. בהקשר כזה, ברור לכל יחיד בחברה כי חבריו אינם מאיימים על הישגיו אלא שומרים עליהם ומגדילים אותם.

למעשה, תרבות תעשייתית מודרנית, שבה מועצמים מאמציו של היחיד והוא יכול להרוויח בה הרבה יותר משהיה מרוויח לבדו, היא חברה מסוג זה, אלא שבימינו נפוצה ההכרה בה בין בני אדם יותר מבחינה טכנית ופחות מבחינת ההכרה המוסרית.

משמעות המעבר מקבוצה שמשתפת פעולה על בסיס גנטי לקבוצה שמשתפת פעולה על בסיס של פילוסופיה היא מעבר מחיים בהתאם לחומר לחיים בהתאם לרוח. פירושה שחרור במובן היציאה מציות למפתח המוצא והגעה אל פעולה המבוססת על בחירה לפי מפתח רעיוני.

בעתיד תתקיימנה חברות חיוביות כאלה, כאשר הכוחות המניעים אותם יהיו שייכים לבני אדם בעלי מודעות ובחירה, אשר ישמרו ויפתחו את אפשרויותיהן של החברות על יסוד ידיעתם את האיכויות בצורה מפורשת.

נתונים נוספים