זה כן בשמיים
- פרטים
- עידכון אחרון ב-ראשון, 28 אוקטובר 2012 10:37
- כניסות: 1175
זה כן בשמיים
על מה שביסוד מטוס הסילון
בימינו, כולנו מתייחסים אל הפלא הנפוץ הזה - מטוס הנוסעים הסילוני - כאל דבר שבשגרה. אך מבט הבוחן באופן בהיר והגיוני את הדבר איננו יכול שלא להתפלא למראה עובדה זו של קיום עצם מעשה ידי אדם, הגדול כבנין מגורים, אשר טס בשמיים כשהוא מלא במאות בני אדם ומסיע אותם מארץ לארץ על פני העולם כולו. מטוסי הסילון הענקיים ממלאים את העולם של היום בהמוניהם, והם וכל הקשור בהם אף הוא מהווה חלק הווה בעולמנו – שדות תעופה, מפעלי ייצור, מסגרות ומערכות של לימוד, הדרכה ופעולות הקשורות בטיסה, דיילות, מכונאות, תידלוק ושירותי מעוף נראים בכל מקום – ומדהים שכל זה קם והיה לעובדה ממש יש מאין תוך פחות ממאה שנה (!).
כי רק לפני כמאה שנה טס לראשונה חפץ מלאכותי שיכול היה לשאת אדם בשמיים – וכל מאה השנים שעברו מאז, הזמן שבו תפס המטוס מקום של קבע בשמי העולם, הוקדשו לשכלול, להמצאה ולשדרוג שאותו עברה ההמצאה הזו עד המצב שבו היא נמצאת היום. כמעט לא תאומן היא המחשבה שרק לפני קצת יותר ממאה שנה – שלא לדבר על מאות מספר בשנים - היתה כה רחוקה מן הבינה האנושית המחשבה על כלי תעופה שיכול לשאת אדם למחוז חפצו דרך השמיים כרצונו, עד שכמוה כרחוק המחשבה על האפשרות למצוא דרך להרחיק מעולמו של האדם את המוות.
ובכל זאת קם הדבר והיה לתופעה אמיתית בעולמנו. אחרי דורות שבהם אם היה מישהו רק משמיע את הרעיון שיוכל אדם לבנות מכשיר שבאמצעותו יוכל לעוף בשמיים לכל אשר יחפוץ היו מתייחסים אליו כאל הוזה המנותק מן המציאות. למעשה, המחשבות על בניית מכשיר טיסה קיימות באופן מתועד כבר מימיו של לאונרדו דא וינצ'י, הגאון איש הרנסנס, אשר שרטט מכונה מסוג זה – אך כמובן שאפילו היו בידיו תרשימים של מטוס אמיתי, לא היה די במשאבים ובמערך הלוגיסטי של זמנו כדי "להרים" מטוס סילון כמו זה הקיים בזמננו.
מסדר זה של הדברים יכולים אנו ללמוד דבר עקרוני חשוב לגבי היחס הקיים בין רעיונות למעשים בעולם האנושי. אם נתבונן מסביבנו נראה בעולם של היום דברים רבים שלצורך עובדת קיומם נדרשו מאות שנים ויותר של פעולות אנוש. היכולת לראות את מעשיותם של רעיונות גם כאשר הם נמצאים בשלב הראשון של קיומם היא יכולת נדירה ביחס. כך גם בעולם האנושי, ואולי במיוחד בתחום הפוליטי, אנו חווים בימינו את קיומם של ערכים שהיו בגדר של מה שהוערך כדמיון שלגביו נאמר כי היכולת ליישמו נמצאת בשמיים – כלומר רחוקה כל כך מאפשרות יישום מעשית עד שלא ניתן לשער כי תגיע לידי יישום.
אם היו תכניותיו של מטוס סילון בן זמננו נמצאות על ידי אדם החי בתוך שבט פראים הנמצא בלב יער, והוא היה מעבירן לזקני השבט כדי לקבל את חוות דעתם לגבי הממצא, יכולים אנו להניח כי אף אם היו הם חכמים באמת – ולפיכך רואים שמדובר בדבר בעל ערך – לא היה להם מושג איך יכולים הם לגרום לכך שערך זה יתיישם לחייהם בצורה מועילה. דבר דומה היה קורה אם היה אדם שנמצא על אי בודד מוצא תכניות אלה. גם אם היה מבין במה מדובר, הוא לא יכול היה להביא תכניות אלה לכדי תועלת אשר תאפשר לו לצאת מהאי ולשוב לתרבות. בין התכנית – הרעיון – לבין יישומו היה קיים מרחק כה גדול שמבחינתו היה הדבר "בשמיים".
אך בימינו אכן נמצא בשמיים מטוס הסילון, כי הוא נבנה כחלק ממערכת שלמה ומקיפה, כלל-עולמית, של אלפי ועשרות-אלפי נתונים קיימים במציאות, שבלעדיהם לא ניתן היה לבנות אותו; מעשית, אף את החשמלאי הקטן ביותר שמתקן את החיווטים הפשוטים ביותר שקיימים בחקים הפנימיים ותאי המטען של המטוס לא ניתן היה למצוא בעולם של לפני יותר מ100 שנים כי לא היתה קיימת המערכת התרבותית שבה ניתן היה למצאם.
מערכת תרבותית זו איננה רק כל מכלול הפריטים המתאימים למטוס הסילון, אלא כל הנתונים, התנאים וערכי היסוד של התרבות, אשר מהווים קודם כל את הרעיונות המופשטים הקיימים בה. אלה נמצאים כמחשבות בתחומי הפילוסופיה, הפוליטיקה והמוסר, שחלק גדול מהם מתבטא ביישומי המופשט למוחש, כלומר בכך שהוא כבר יוצר על ידי מפעלים מתאימים ועבר מהתכנון המופשט אל המישור המעשי.
בימינו, כשחושבים אנו על רעיונות שכדי להביאם ליישום מציאותי נדרש מרחק עצום בעשיה, כמו על מצב פוליטי שבו תהיה במדינת ישראל ממשלה של יהודים מאמינים, כדי שתקום רשות שיפוטית שתתבסס על מסורת ישראל, שבה ייקבעו סדרי הממשל והחלטותיו לפי ההלכה באמצעות פוסקי הלכה, נראה היום הדבר לא מעשי בעליל או כמאמר הביטוי: בשמיים. אך מכיוון שיש ביסוד הדבר הגיון צרוף של יעילות שומה עלינו להתייחס לדבר כאל תכנית מודפסת של מטוס סילון ולהצהיר: זה בשמיים! זה עובד! זה מצליח!
כי לא רק שמה שעובד מוכיח בכך שהוא מעשי אלא שהוא מהווה הוכחה לכך שהצדק לצידו. במציאות, נצחונו של הצדק הוא רק שאלה של זמן; במוקדם או במאוחר הוא חייב לנצח כי רק הוא - הצדק - יכול לנצח.
ואת זאת שומה עלינו לזכור בכל פעם שאנו נתקלים בחיינו במצב שבו שיטה רעה, טעות או טפשות מצליחים לגייס לטובתם כוחות כדי לשלוט בתחום זה או אחר של העולם. דוגמאות מובהקות לכך הם הדמוקרטיה ודתות ההבל, אשר מבוססות על חוסר הגיון, שכל, צדק ואמת. אין אלה יכולות להימשך לתמיד וסופן הולך ומתקרב.
וכך עלינו לראות גם את הסיכויים שיקרה הדבר שנראה היום כל כך מרחיק לכת – שדתות כמו הנצרות או האיסלם ייעלמו מן האנושות בדיוק כפי שגישות דתיות מוטעות אחרות נעלמו אל העבר הרחוק. ושוב, בכל פעם שיפקפק מישהו באפשרות זו, נאמר: זה בשמיים!