להשיב מלחמה שערה?
- פרטים
- עידכון אחרון ב-ראשון, 28 אוקטובר 2012 10:37
- כניסות: 1098
להשיב מלחמה שערה?
על העימות בין ישראל לאויביה
בעולם של היום מתחולל, במסווה של העימות הפוליטי במזרח התיכון, מאבק מוסרי בין שתי תפיסות עולם, שאת תחילתו ניתן לזהות ביחס של חלק מהעולם לדרך בה סיימו בנות הברית את מלחמת העולם השניה. על קצה המזלג ניתן לומר שההשקפה הנוצרית המקובלת על רבים בעולם המערבי, ורואה את הפציפיזם כגישה הראויה להתייחס באמצעותה למלחמה, נאבקת נגד הגישה המבטאת את הזכות להגנה עצמית – ובמיוחד זו העושה זאת על ידי השבת המלחמה שערה. מבחינה זו משלמת ישראל של היום את מחיר ה"פשע" של בנות הברית אז.
על אף שמדינת ישראל איננה מייצגת, למעשה, את ערכי היהדות וארגון האו"ם איננו מבטא את עמדת העולם כולו ניתן לראות את היחסים בין האו"ם למדינת ישראל ניתן לראות כביטוי בזעיר אנפין של יחסי העולם והיהדות. דבר זה נובע מכך שבאמצעות מדינת ישראל מתייחס העולם אל העם היהודי – והאו"ם מייצג בעיני רבים את העמדה הפוליטית המוצהרת של העולם כלפי מדינת ישראל.
בהקשר זה, רואה העולם את פעולותיה הפוליטיות של המדינה, הכוללות את מאמציה המלחמתיים, כביטוי של תפיסת המוסר היהודית. יש לכך השפעה על העובדה שבשל עקרוניותו המוסרית של מאבק זה יהיה בכוחו לקבוע מי מבין שלושת תפיסות המוסר של הדתות הנלחמות על ארץ ישראל – היהדות, הנצרות או האיסלם – היא שתשלוט בעולם כולו.
הדו"ח שהתפרסם לאחרונה באו"ם, שבו מואשמת ישראל בביצוע פשעי מלחמה בפעולתה בעזה, הוא נקודת שיא במתקפה בת שנים, שמנסה להציג את המדינה כפושעת מלחמה, כנראה כדי לטשטש, על דרך הניגוד, את מעמדו של העם היהודי כקרבן האולטימטיבי של פשע המלחמה הגדול מכולם – השואה - שבאמצעותו כמעט והושמד על ידי מכונת ההשמדה הנאצית. בהקשר זה הועלתה האפשרות שבכירים ישראליים נוספים יועמדו לדין על חלקם בהוראות שנתנו במסגרת מלחמתה של ישראל נגד הטרור. בין ההאשמות שבהן מדובר ההוראה לחיסולו של רב המחבלים סלאח שחאדה באמצעות הפצצה שגרמה למותם של אזרחים "חפים מפשע".
דוגמה לדרך ההבנה של אויבי ישראל את הדו"ח היא המפלגה הקומוניסטית הישראלית, שמצאה לנכון להצהיר על "משמעות הדו"ח" במלים אלה:
"ועדת גולדסטון קיבלה מהמועצה לזכויות האדם של האו"ם, שמינתה אותה, מנדט לחקור את התנהגות הצבא הישראלי בזמן המלחמה בעזה. הוועדה לא קיבלה מנדט לחקור את ההחלטה הפוליטית בדבר היציאה למלחמה, את המשמעות של 42 שנות כיבוש ישראלי ואת רמיסת הזכויות הלאומיות של העם הפלסטיני, ולכן גם לא עסקה בנושאים המהותיים האלה.
אך למרות חולשה בסיסית זו, דו"ח רשמי זה של ועדת חקירה מטעם האו"ם הוא מהלומה פוליטית חסרת תקדים על המדיניות הרשמית של ישראל. לראשונה קובע דו"ח של האו"ם, כי הפעילות, שממשלת ישראל וצה"ל מגדירים כפעילות נגד טרור, היא בגדר פשעי מלחמה נגד אזרחים."
היתלות זו של בוגדים מבית בדו"ח של האו"ם כדי לפגוע במאמץ הישראלי להגן על אזרחי המדינה מפני אויביה ממחיש הן את הבעייתיות שיש במצבה המדיני של ישראל והן את העובדה שגורמי חוץ מנסים לפגוע בכל דרך אפשרית במוסריותה של ההגנה העצמית. יציאה נגד עקרון זה היא מהלך שמשלים את מגמת ההתנגדות שמתפתחת נגד זכות יסוד זו כבר מסיום מלחמת העולם השניה, תוך איזכור חוזר של ה"פשע" של הפצצתן של הירושימה ונגסאקי על ידי ארה"ב.
לעתים רחוקות מצהיר גורם פוליטי כלשהו שלארה"ב לא היתה זכות לעשות מה שעשתה (ולו רק בשל העובדה שארה"ב מממנת את האו"ם ולמעשה את אויבותיה הראשיות מאז המלחמה הגדולה) אך במונחים של היום – שמושמעים בעיקר בביקורת שיש למדינות העולם נגד ישראל – מה שעשתה ארה"ב ליפנים היה "לא מידתי"... את הרמזים לעמדה נוצרית-פציפיסטית זו ניתן למצוא מפוזרים בדרכים רבות בעולם של ימינו, החל מנאומיו של האפיפיור וכלה בדו"חות ומאמרים עיתונאיים המתפרסמים (בעיקר במערב).
מבחינה זו משמרת ישראל בפעולותיה נגד אויביה את זכות ההגנה העצמית בעולם, אל מול קואליציה המורכבת הן מאויבים ישירים שלה החפצים לכלותה והן מאויבים עקיפים שלה, המוקיעים את מדיניותה בטיעונים שונים, שמבוססים על כשלים, טעויות ושקרים, שבאמצעותם הם מקעקעים בהתמדה את כוחה המוסרי.
בהקשר זה כדאי לציין כי מדינות האיסלם, המזרח והעולם השלישי (העריצות לרוב), שחיות מידו של המערב, הן הגורם המדיני הראשי שיש לו ממה לחשוש מיישום של המדיניות הישראלית. זו, המבטאת את המוסר היהודי, אשר תומך בזכות ההגנה העצמית נגד התוקפן ומכריז על "הקם להרגך השכם להרגו" ועל "השבת המלחמה שערה" נחלשה לאחרונה בשל ההתקפות שניחתות עליה מצד העולם, ולדאבון הלב גוברת לאחרונה ידם של אויבי האנושות, מה שניתן להבחין בו בכך שלאחרונה נזהרת ישראל יותר ויותר מלנקוט ביוזמות התקפיות.
במובן זה מהווה ישראל היום את השה לעולה (או, אם תרצו, את השעיר לעזאזל) שאמור הן לכפר על פשעי העבר של המערב הלוחם והן לשמש דוגמה למה שעלול לקרות למי שיפעל בנחישות גדולה מדי כדי להגן על זכויות האדם בעולמנו. אם במלחמת העולם הבאה ייתפס העולם המערבי בלתי מוכן אל מול פני המנסים לגבור עליו יהיה זה לא מעט בשל הצלחת המזימה האנטי ישראלית שבאמצעותה הוכנע המוסר היהודי.