מאבק תרבויות

 

מאבק תרבויות

אימפריאליזם רציונלי כמו זה שהיה מעורב ביצירת ארה"ב היא חלק מהאיסטרטגיה שבה צריך לנקוט כל איש תרבות למול פראים: צמיחה שכלתנית של אומה בצורה התואמת את עקרונות הצדק. אך העמים התרבותיים אשר הקימו ראשי גשר לתוך איזורים פראיים ומפגרים ביחס לא חוו את ההרגשה של גיס חמישי תרבותי – של בני אדם שעל אף שמקורם בתרבותם המתקדמת, בוגדים בה ומסגירים את הישגיהם לידי הפראים.

מבחינה זו שומה על בן תרבות אמיתי להבין כי הברבריות שבה נתקל האמריקני בהתפשטותו המעצמתית כללה את שבטי הפרא הארופאיים, אשר פיתחו מגמות כאילו-תרבותיות, אשר בפועל עלו בקנה אחד עם הערכים הפראיים של אויבי התרבות המתקדמת מאז ומעולם. מגמות אלה נבעו מהגישה הנוצרית שמחד עינתה ודיכאה את בני כל המקומות שאליהם הגיעה על יסוד דתי ומאידך הציגה אותם כקרבנות הקולוניאליסטים-קפיטליסטים. לכן מוצאת את עצמה למעלה ממאה שנה ארה"ב מתמודדת נגד אלה שאותם הצילה בדם בניה במשך שתי מלחמות גדולות.

במובן זה יש לישראל, המתמודדת גם היא עם פראים, רבות ללמוד מאמריקה הצפונית, שבה התרחש כיבוש של יבשת מידיהם של שבטי פראים באמצעות תרבות של אנשים חופשיים יחסית עד להקמתה של תרבות מתקדמת. באמריקה הדרומית, לעומת זאת, כבשה תרבות בעלת דת לא חופשית תרבות ממוסדת אך רקובה שבה שלטה דת לא אנושית. בשל היותו מנוגד לערכי אנוש יסודיים הותיר כיבוש זה, שהיה דתי במובן הגרוע ביותר, את חותמו על הארצות שכבש, מדינות דרום אמריקה בהווה, אשר סובלות עד היום ממצב של פיגור.

לכן אין זה מקרי שבפיגור הדרום האמריקני מוצאות עצמן מדינות חוברות למשטרים הקומוניסטיים הברבריים אשר עדיין נמצאים במצב של פראות יחסית לתרבות הנאורה ומהווים כר להתפתחותם של משטרים כמו זה שיש בקובה על יסוד של תפיסות אנטי-אימפריאליסטיות - ואותה השפעה תרבותית של פראים רעיוניים מנחה את אוכלוסיה של יבשת זו לחבור אל אויביה של ישראל, המאשימים אותה באותה אגדה אנטי-קולוניאלית.

מוסר ההשכל ששומה על התרבויות המתקדמות להסיק מהאירועים עלי אדמות הוא שאסור להם להכיר בזכות כלשהי שיש לפראים על הישגיהם של אנשי התרבות – ובמיוחד אל להם ליפול למלכודת הרעיונית שאותה כרו להם הבוגדים מבית, כשהציגו אותם כמי שחפץ רק לנצל את בני הארצות שנכבשו. בשל רעיונות כזב אלה נבלמת בימינו כל ההתפתחות התרבותית של האנושות עד שיתעוררו מנהיגיהן האמיתיים של התרבויות הגדולות – היצרנים – ויפילו את שלטון הפראים שביניהם.

נתונים נוספים