22 אין ראנד זכויות האדם ויישומן בקפיטליזם
- פרטים
- עידכון אחרון ב-ראשון, 28 אוקטובר 2012 10:37
- כניסות: 916
זכויות האדם ויישומן בקפיטליזם
הזכות לחיים היא מקור כל הזכויות - והזכות לרכוש היא יישומן היחיד. ללא זכויות רכוש, זכויות אחרות אינן אפשריות כלל. מכיוון שהאדם חייב לקיים את חייו על ידי מאמציו שלו, האדם שאין לו זכות על תוצרי מאמציו, אין לו זכות לקיים את חייו. האדם המייצר בשעה שאנשים אחרים משתמשים בתוצריו, הוא עבד.
כל "זכות" לכאורה של אדם אחד, המחייבת הפרת זכויותיו של אחר, אינה, ואינה יכולה להיות, זכות.
לשום אדם לא יכולה להיות זכות להטיל על אדם אחר מחוייבות שאינו רוצה בה, לא חובה ללא גמול או שיעבוד שלא מרצון. לא יכול להתקיים דבר כמו "הזכות לשעבד".
זכות איננה כוללת את המימוש החמרי שלה על ידי אנשים אחרים; היא כוללת רק את החופש להרוויח מימוש זה על ידי מאמציך שלך.
הזכות לחיים פירושה שלאדם יש הזכות לתמוך בחייו על ידי עבודתו שלו )בכל רמה כלכלית, גבוהה ככל שיכלתו תביא אותו(, אין פירושה שאחרים צריכים לספק לו את צרכי-החיים.
כל פעולה המערבת יותר מאדם אחד, דורשת את הסכמתו מרצון של כל משתתף. לכל אחד מהם יש זכות להחליט את החלטתו שלו, אך לאף-אחד אין זכות לכפות את החלטתו על האחרים.
פושעים מהווים מיעוט קטן בכל תקופה או ארץ. הנזק שהם גרמו לאנושות הוא קטן מאד בהשוואה לאימים - שפיכות-הדמים, המלחמות, הרדיפות, ההחרמות, הרעב, השיעבוד וההרס הכולל - שבוצעו בידי ממשלות. באופן פוטנציאלי, הממשלה היא האיום הגדול והמסוכן ביותר על זכויות האדם: היא מחזיקה במונופול חוקי על השימוש בכוח פיזי כלפי קרבנות שהחוק אוסר עליהם להתגונן. כאשר היא איננה מוגבלת על ידי זכויות היחיד ממשלה היא אויבו הקטלני ביותר של האדם. מגילת הזכויות (האמריקאית) לא נכתבה כהגנה מפני פעולות של יחידים אלא מפני פעולות ממשלתיות.
אלו הדוגלים בקפיטליזם של "הנח לנו לעשות" הם היחידים הדוגלים בזכויות האדם.
אין ראנד "זכויות האדם"