הערות על גזענות וזכויות האזרח
- פרטים
- עידכון אחרון ב-ראשון, 28 אוקטובר 2012 10:37
- כניסות: 898
הערות על גזענות וזכויות אזרח
פרופ' אלון הראל, חבר באגודה לזכויות האזרח, שהשתתף בדיון בנושא אי הסכמתם של תושבים יהודיים לשכנות עם אזרחים ערביים, הביע את דעתו בנושא בלשון זו:
"חמישים שנה אחרי החלטה שפסלה את ההפרדה הגזעית, אנחנו מתמודדים עם שאלות ששום מדינה מערבית איננה מתמודדת איתם... ההורים שלי הגיעו מגרמניה והאסוציאציות האלה הורגות אותי."
בדבריו של הראל שפע מכשלות: קודם כל, דחיית הערבים כשכנים איננה מצביעה בהכרח - או בכלל - על גזענות; יש הבדל עצום בין התרחקות ממי שגזעו איננו מוצא חן בעיניך לבין התרחקות ממי שמוסריותו מסוכנת לך.
רק אם אדם דוחה אדם אחר על יסוד השתייכותו הגזעית, מדובר בגזענות – אך גם במקרה זה אין הגזענות מהווה פגיעה בזכויות; יש לאדם זכות לרצות בשכן זה ולדחות אחר כשכן. עצם בחירה זו איננה גזענית, אך בכלל: גזענות, על אף שהיא מוטעית, איננה מהווה, כשלעצמה פגיעה בזכויות.
בעולם המערבי שאחרי הנאצים מוקעת הגזענות כפגיעה בעיקר בשל החשש מהתדרדרות התפישה הגזענית לפעולה של פגיעה בזכויות, כפי שקרה תחת המשטר הנאצי, אך משטר זה מייצג התדרדרות קיצונית אשר אין קשר לוגי הכרחי בינה לבין גזענות דווקא.