חובה לא מוגבלת
- פרטים
- עידכון אחרון ב-ראשון, 28 אוקטובר 2012 10:37
- כניסות: 815
חובה לא מוגבלת
חובה הוא מושג מפתח במדינת ישראל: מיום היוולדו ועד יום מותו כפוף האזרח לשלל חובות המוטלות עליו על ידי הממשל. לפעולת החקיקה, המטילה חובה מתמדת על האזרחים, אין גבול.
חלק מחובות אלה מוטל עליו, בצורת חוקים, הישר מבית המחוקקים העליון, הכנסת. חלק אחר, בשלל צורות הכוללות תקנות, הנחיות וצוים, מגיע אליו מבית העיריה. עם מחוקקים עצום מופקד על המצאת כל אלה לתועלת הציבור, אך פעולת ההמצאה הזו של החובות המוטלות על הציבור איננה מוגבלת בשום צורה חוקית. שלא כמו במדינות מתוקנות, דוגמת ארה"ב, שבהן קובעת חוקה את המידה שבה מותר לחדור לחייו הפרטיים של אזרח, אין בישראל צורך ביותר מאשר בהסכמה בהצבעה ואישורים פנימיים הניתנים על ידי המחוקק העליון למחוקקים הזוטרים, כדי לעסוק במה שנחשב לזכויות האדם היסודיות של האזרח, ובעיקר בזכותו לרכושו.
בישראל אין שום מגבלה חוקית על פעולת החקיקה של המחוקק – וזה עוסק כל הימים בהמצאת חוקים ותקנות. אלה, המכוונים לתועלת הציבור, חוצים לעתים קרובות את גבולות זכויות האזרח ובמקום להועיל לו מזיקים לו.
חוקים לא ידועים
נטל החובה החוקתית על האזרח הישראלי עצום – ובלתי ידוע לו; הוא מוקף בהמוני חוקים, המקנים לו זכויות ומטילים עליו חובות, מבלי שיהיה מודע לעבודת הנמלים החוקתית המבוצעת תדיר בענינו. במוסדות הציבור הקיימים במטרה המוצהרת לשרתו מבצעים פקידים רבים חקיקה רבת-מאמצים אך אינם טורחים ליידע בהם את האזרח. אך רוב האזרחים אינם מודעים כלל לזכויותיהם – ולעתים קרובות הם מיודעים על חובותיהם רק דרך הדואר, המזמן אותם לבית המשפט על כך שעברו על החוק.
זהו חלק מבעיה ישראלית כללית: שלא כמו במדינות מתוקנות, אין האזרח בישראל יודע אם חובה מבין החובות המוטלות עליו איננה חוקית – ולעתים רחוקות הוא מעלה בדעתו אפשרות שחובה כזו, במיוחד אם היא מעוגנת בחוק, תהיה לא חוקית (כמו פקודה בלתי חוקית בצה"ל); הרעיון שניתן לחקוק חוק בצורה לא חוקית רחוק מאד מהאזרח הישראלי.